Hoe en wanneer je plat dak onderhouden?

Je roofing dak lang laten meegaan ? Daar hoort een regelmatig onderhoud bij. De herfst en de winter zijn de ideale periodes om je plat dak een grondige onderhoudsbeurt te geven en eventueel kleine herstellingen uit te voeren. Maar hoe en wanneer begin je hieraan ? Met behulp van deze nuttige tips en het uitgebreide productengamma van Derbigum kan je deze klus zelf uitvoeren.

Waarom je plat dak onderhouden ?

Bladeren, takken, mos, maar ook luchtvervuiling kunnen de regenwaterafvoeren van je dak verstoppen. Je dak regelmatig controleren en onderhouden zorgt er bovendien voor dat je dak lang meegaat.

De ideale periode voor een onderhoud van je plat dak

De herfst en de winter zijn ideale momenten om de roofing op je dak te controleren en je dak in het algemeen een onderhoudsbeurt te geven. Voor een plat dak zijn twee inspectiebeurten per jaar, één voor en één na de winter, zeker geen overbodige luxe.

Waarop moet je letten bij een dakinspectie ?

Afwatering: woon je in een omgeving met veel bomen, dan doe je er goed aan afgevallen bladeren regelmatig van je dak en uit je dakgoten te ruimen. Verstopte regenwaterafvoeren brengen de afwatering van je plat dak in gevaar en kunnen voor veel problemen zorgen.

Heb je weinig bomen in je omgeving staan, dan volstaat het om de dakgoten een keer te reinigen op het einde van de herfst om je dak winterklaar te maken.

Loskomende naden

Is je dakbedekking niet volgens de regels van de kunst gelegd, dan kunnen op termijn sommige naden loskomen, met waterinsijpeling tot gevolg. Merk je zulke gebrekkige afdichtingen op, dan moet je die zo snel mogelijk laten herstellen.

Blaasvorming
Blazen op je dak kunnen verschillende oorzaken hebben, een ervan kan een lek zijn. Een blaas herstellen begin je niet zomaar aan, schakel dus tijdig een professional in om te checken of een herstelling nodig is.

Laat je deze jaarlijkse controles liever over aan een professional, dan kan je ook een onderhoudscontract aangaan met een vakman in je buurt. Hij controleert dan op regelmatige tijdstippen je dak en kan zeer snel de nodige reparaties uitvoeren.

Wat kan je zelf doen ?

  1. Het dak reinigen

Een onderhoudsbeurt van het dak begint met een grondige reiniging van het plat dak. Alle bladeren en ander vuil moet met een borstel en/of een hogedrukreiniger verwijderd worden. Let wel, heb je een roofing die afgewerkt is met een coating, dan gebruik je best geen hogedrukreiniger maar gewoon een borstel en wat water met reinigingsmiddel.

  1. Het mos verwijderen

Krijg je sommige stukken mos niet los, dan kan je die losweken. Wil je zeker zijn dat het mos niet direct terugkomt, gebruik je best Derbinet NT. Zijn actieve werking van enzymen verwijderen vlot mossen en algen op alle gangbare ondergronden.

  1. Het herstellen van blazen

Onder de dakbedekking kunnen zich blazen gaan vormen. Hierdoor kunnen er scheuren optreden en kan het vocht gemakkelijk insijpelen. De herstelling hiervan gebeurt in diverse stappen, met een waterdicht dak als uiteindelijk resultaat.

  • Snij de blaas met een cutter open in kruisvorm.
  • Plooi de vier hoeken naar buiten.
  • Goed drogen en op de zuiver gemaakte ondergrond en aan de onderkant van de omgeplooide hoeken rijkelijk DERBIMASTIC S aanbrengen.
  • Plooi de vier hoeken opnieuw dicht en druk stevig aan.
  • Strijk de overtollige mastiek die uit de naden komt, samen met een extra laag DERBIMASTIC S, over de snijnaden.
  • Breng over het kruis een glasvezelband en nog een extra laag DERBIMASTIC S aan.

4. Een verweerd dak “regenereren”

Indien de roofing al geruime tijd niet meer onderhouden werd, en er zich andere beschadigingen dan blaasvorming voordoen, is er een grondigere aanpak nodig. Dit wordt het regenereren van het plat dak genoemd. DERBISILVERTOP dient om de ‘bitumineuze’ waterdichtingen te herstellen. Deze zilverkleurige pasta kan gelijkmatig over het oppervlak worden uitgesmeerd, waardoor een mooie, waterdichte coating ontstaat. Dankzij de aluminiumdeeltjes die in de pasta zitten, wordt de oppervlaktetemperatuur van de dakbaan verlaagt. Bovenop kan later nieuwe roofing worden aangebracht.

DERBISILVERTOP is het meest aangeraden om je dak te regenereren, wil je meer weten over dit product of andere alternatieven, lees dan hier verder.  [phrase à mettre quand le nouveau texte blog est prêt]

  1. Het controleren van de afwerking

Niet alleen het dak zelf, maar ook de profielen en aansluitingen met de muren, koepels, schoorsteen, enz. moeten grondig gecontroleerd worden. Eventuele gebreken kan je wegwerken met DERBIMASTIC S.

  1. Het reinigen van de dakgoot

Cruciaal voor de afvoer van het regenwater is het optimaal functioneren van de dakgoot en de regenpijpen. Grondig verwijderen van mos, bladeren en ander afval, en reinigen en ontvetten is dus aangewezen. Scheuren of gaatjes kunnen hersteld worden met DERBIMASTIC S. Om de levensduur van non-ferro metalen als zink en koper te verlengen, is het raadzaam ze in te smeren met de zilverkleurige coating DERBIZINC. 24 uur na de eerste laag kan de tweede worden aangebracht.

Geef wateroverlast geen schijn van kans

België en regen, het is een vertrouwde combinatie. Terwijl een stevige regenbui soms een welgekomen afwisseling is voor de tuin, is overvloedige neerslag maar zelden een goeie zaak voor het huis. Zowel hellende als platte daken kunnen te lijden hebben onder wateroverlast. Met de juiste voorzorgen voorkom je dat regen of gesmolten sneeuw de dakconstructie bedreigen.

 

Wateroverlast: wat met je dak?

1. Zorg dat de waterafvoeren altijd vrij zijn

Het doel van een dak is om hemelwater op te vangen en af te voeren. Wanneer het erg hard of langdurig regent, zou dat dus geen problemen mogen stellen. Toch gaat het weleens mis. Een van de meest voorkomende problemen zijn verstopte dakgoten en regenpijpen. Zeker tijdens de herfst belandt er veel plantaardig afval in de afvoeren, waardoor het regenwater zich op het dak of in de dakgoten opstapelt. Van daaruit loopt het water over en gaat het langs de gevel naar beneden. Dat maakt je huis niet alleen vuil, maar kan op vrij korte termijn ook tot ernstige vochtproblemen leiden.

2. Buffer regenwater met een groendak

Met een hellend dak ben je sterk afhankelijk van de dakgoten. Een plat dak kan tijdelijk zelf veel regenwater bufferen, dat uiteindelijk ook wordt afgevoerd langs regenwaterafvoeren. Qua regenwaterbuffering gaat er echter niks boven een groendak. Het substraat en de planten absorberen namelijk veel regenwater, dat bijgevolg niet in de riolen terechtkomt.

3. Wees alert bij stilstaand water op je plat dak

Een kleine plas water op je plat dak? Geen reden tot paniek. Merk je echter dat de plassen alleen maar groter worden? Dan moet je snel een professional inschakelen om de oorzaak te vinden en op te lossen, vóór het dak overbelast wordt.

4. Controleer de waterdichting

Dat de regen met bakken uit de lucht valt, daar kun je niks aan veranderen. Maar hoe goed je dak en je huis daartegen bestand zijn, dát heb je wel in de hand. Laat je dakbedekking daarom regelmatig inspecteren. Kleine beschadigingen aan je Derbigum- of Vaeplan-dakbanen kunnen nog makkelijk hersteld worden.

Welkom op onze gloednieuwe website!

27-11-2015

Met deze site willen we onze dienstverlening naar u nog verder op punt stellen.
U vindt er alles terug wat u te weten wil komen over ons en onze service.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Vraag uw vrijblijvende offerte nu aan

Vraag uw vrijblijvende offerte nu aan

Google Street View Route GPS